Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svátek Uvedení Páně do chrámu – „Hromnice“

4. 2. 2024

hromnice.jpg

 

V neděli 4. února 2024 (v Černé v Pošumaví již v sobotu 3. února 2024) budeme slavit ve všech našich farních kostelech svátek Uvedení Páně do chrámu, lidově nazývaný „Hromnice“. Po čtyřiceti dnech od slavnosti Narození Páně si připomínáme den, kdy svatý Josef a Panna Maria přinesli Dítko Ježíše do chrámu jeruzalémského, aby ho podle zákona Mojžíšova obětovali Hospodinu, a kdy stařičký Simeon a prorokyně Anna v něm poznali Mesiáše.

V úvodu mše svaté proběhne svěcení svíček „hromniček“, a pak následuje průvod. Svíčky z vánočního stromku se jakoby symbolicky přestěhují do našich rukou. K posvěcení si přineste vlastní svíčku – třeba i tu, která již byla v minulých letech o tomto svátku posvěcena. Pokud byste si snad vlastní hromničku nepřinesli, budou pro vás v kostele připraveny náhradní svíčky „obětinky“, které si po mši svaté můžete odnést domů.

Svátkem Uvedení Páně do chrámu končí širší okruh vánoční. Proto bude AŽ PO SKONČENÍ MŠE SVATÉ z tohoto svátku odstraněna ze všech našich farních kostelů veškerá vánoční výzdoba (jesličky, vánoční stromky).

 

Váš služebník a duchovní otec P. Mgr. Ing. Jan Špaček, dr. h. c.