Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Croce di Cristo...

25. 3. 2016

„O Croce di Cristo...“ („Ó, Kristův Kříži...“) je modlitba Svatého otce Františka, kterou pronesl římský velekněz na závěr pobožnosti křížové cesty u Colossea ve Věčném Městě na Velký pátek 25. března 2016 ve večerních hodinách.

 

o_croce_di_cristo.png

 

Ó, Kristův Kříži...

...symbole božské lásky a lidské nespravedlnosti, ikono svrchované oběti lásky a extrémně hloupého sobectví, nástroji smrti a cesto ke vzkříšení. Znamení poslušnosti a embléme zrady, popravčí nástroji pronásledování a prapore vítězství.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes stát v našich zabitých sestrách a bratřích, zaživa upálených, zmasakrovaných a podřezaných barbarskými zbraněmi za zbabělého ticha.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes ve tvářích dětí, žen a všech vysílených a vystrašených, kteří utíkají před válkami a násilím a nezřídka nacházejí pouze smrt a mnoho Pilátů myjících si ruce.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v učitelích litery a nikoli ducha, učitelích smrti a nikoli života, kteří namísto toho, aby učili milosrdenství a životu, hrozí trestem a smrtí a odsuzují spravedlivého.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v nevěrných služebnících, kteří namísto toho, aby ze sebe svlékli svoje marnivé ambice, svlékají důstojnost dokonce i z nevinných.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes ve zkamenělých srdcích těch, kdo pohodlně odsuzují druhé, srdcích připravených odsoudit dokonce ke kamenování, aniž by si povšimli svých vlastních hříchů a vin.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes ve fundamentalismech a v terorismu stoupenců jakéhosi náboženství, kteří berou nadarmo jméno Boží a užívají ho dokonce k ospravedlňování svého neslýchaného násilí.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v těch, kdo Tě chtějí odstranit z veřejných míst a vyloučit Tě z veřejného života ve jménu jakéhosi laicistického pohanství nebo dokonce ve jménu rovnosti, které jsi nás učil Ty sám.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v mocných a v obchodnících se zbraněmi, kteří rozněcují výheň války nevinnou krví bratří a svým dětem dávají chléb potřísněný krví.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes ve zrádcích, kteří za třicet stříbrných vydají na smrt kohokoliv.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v ničemech a zkorumpovaných, kteří namísto toho, aby se starali o obecné blaho a etiku, prodávají se na bídném trhu nemravnosti.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v pošetilcích, kteří budují skladiště na hromadění pomíjivých pokladů a nechávají Lazara umírat hladem u svých dveří.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v pustošitelích našeho „společného domova“, kteří sobecky boří budoucnost příštích generací.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes ve starých lidech opuštěných vlastní rodinou, v postižených, podvyživených dětech skartovaných naší sobeckou a pokryteckou společností.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v našem Středomoří a v Egejském moři, které se stalo nenasytným hřbitovem, obrazem našeho necitlivého a uspaného svědomí.

 

Ó, Kristův Kříži...

...obraze nekonečné lásky a cesto ke vzkříšení, vidíme tě ještě dnes v dobrých a spravedlivých lidech, kteří konají dobro, aniž by hledali aplausy nebo obdiv druhých.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes ve věrných a pokorných služebnících, kteří svítí v temnotě našeho života jako svíce, jež se zdarma stravují, aby osvěcovali život těch posledních.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes ve tvářích sester a zasvěcených osob - milosrdných samaritánů, kteří opouštějí všechno, aby v evangelním mlčení obvazovali rány chudoby a nespravedlnosti.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v těch, kteří v milosrdenství nacházejí maximální výraz spravedlnosti a víry.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v jednoduchých lidech, kteří radostně žijí svoji víru v každodennosti a v synovském zachovávání přikázání.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v kajícnících, kteří dovedou z hlubokosti bídy svých hříchů volat: Pane, pamatuj na mne ve svém království!

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v blahoslavených a svatých, kteří dovedou procházet temnou nocí víry, aniž by ztráceli důvěru v Tebe a aniž by si nárokovali, že chápou Tvoje tajemné mlčení.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v rodinách, které svoje manželské povolání žijí ve věrnosti a plodnosti.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v dobrovolnících, kteří velkodušně pomáhají potřebným a otřeseným.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes v těch, kdo jsou pronásledováni pro svoji víru a v utrpeních nadále autenticky dosvědčují Ježíše a evangelium.

 

Ó, Kristův Kříži...

...vidíme tě ještě dnes ve snílcích, kteří žijí se srdcem dětí a denně se přičiňují o lepší, lidštější a spravedlivější svět.

 

V tobě, Svatý Kříži...

...vidíme Boha, který miluje až do konce, a vidíme nenávist, která uchvacuje a oslepuje srdce a mysli těch, kdo dávají přednost temnotě před světlem.

 

Ó, Kristův Kříži...

...Noemova archo, která jsi zachránila lidstvo z potopy hříchu, zachraň nás před zlem a před zlým! Davidův trůne a pečeti božské a věčné smlouvy, probuď nás ze šaleb marnivosti! Výkřiku lásky, vzbuď v nás touhu po Bohu, dobru a světlu.

 

Ó, Kristův Kříži...

...nauč nás, že úsvit je silnější než temnota noci.

 

Ó, Kristův Kříži...

...nauč nás, že zdánlivé vítězství zla vyprchá u prázdného hrobu a před jistotou Vzkříšení a lásky Boží, kterou nic nemůže porazit, zatemnit či oslabit.

 

A    m    e    n    .

 

 Hvězdička

 

Ke stažení:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář