Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spadla klec (???) ... aneb vzhůru na Lipno !

30. 8. 2015

Pro vaši informaci zde uvádím svůj „článek na rozloučenou“ s farníky v Kardašově Řečici a okolí – tak jak jsem ho publikoval na www stránkách svých bývalých farností.

hvezdicka.png

Moji milí farníci,

 

každý z nás jistě dobře rozumí, co to znamená, když se řekne „spadla klec“. V nadpisu tohoto mého posledního příspěvku jsou však tři otazníky. Proč to? Inu proto, že ona ta „klec“ vlastně až tak NESPADLA! Na jedné straně se toto úsloví docela hodí k mému „ptačímu příjmení“ Špaček – na straně druhé jsem vám v neděli 2. srpna 2015 při všech nedělních bohoslužbách oznámil, že ke dni 1. září 2015 odcházím z farností Kardašova Řečice, Deštná u Jindřichova Hradce a Pluhův Žďár na vlastní žádost. Takže za mnou nikdo tu pomyslnou klec „nesklapnul“.

Otázka tedy zní: Proč jsem chtěl z těchto svých farností odejít? Těžko se vám žije tam, kde se vám vloupali do domu. Nevím, kdo z vás toto již ve svém životě zažil. Pokud někdo ano, tak mi dobře rozumí… Od ledna letošního roku, kdy se nějací neznámí (a nyní prosím – BEZ PROMINUTÍ) hajzlové vloupali v ranních hodinách (když jsem sloužil mši svatou v klášteře u sester) na řečickou faru, přičemž zničili dvoje dveře atd., se zde NECÍTÍM DOBŘE. A tam, kde se necítím dobře, prostě NECHCI BÝT. Tečka.

Bohužel naše neschopná policie, která chce „pomáhat a chránit“, v tomto případě totálně selhala a po měsíci „pátrání“ celý případ odložila ad acta s výsledkem – pachatel neznámý. Takže ani za těmi (opět bez prominutí) zlodějskými a lupičskými hajzly klec nespadla…

Ale dost už o padání (či vlastně „nepadání“) klecí. Ke dni 1. září 2015 mne otec biskup Vlastimil ustanovil duchovním správcem ve farnostech Horní Planá (+ formálně též ve farnosti Hodňov a Zvonková), Frymburk, Světlík a Černá v Pošumaví (+ formálně též ve farnosti Dolní Vltavice) na českokrumlovském vikariátu. Tedy jednoduše řečeno – budu duchovním správcem na Lipně. A rozhodně nejdu do neznámého prostředí. Ba naopak – již jako mladík jsem na Lipno jezdíval poměrně často. Mohu říci, že Jihočeský kraj jsem poznal právě díky mým prázdninovým pobytům na Lipně. Ten region mám rád a věřím, že i tam najdu dobré lidi, jako jsem je dosud našel všude, kde jsem působil.

Dobře víte, bratři a sestry, že nemám rád loučení. A tak bych si moc přál, abyste místo loučení děkovali Pánu Bohu za to, že jsem vám mohl pět let a dva měsíce sloužit. Když někdo odchází na jiné působiště, bývá zvykem, že „bilancuje“. Mnozí spolubratři v kněžské službě detailně vypočítávají všechny své úspěchy. Hodnotí, co se jim povedlo, co ve svých farnostech vybudovali, postavili, opravili, zařídili atd. atd. atd. Toto ode mne, pěkně prosím bych řekl, neočekávejte. Za tu dobu jste mě měli možnost poznat, a tak sami nejlépe víte, co se mi povedlo či nepovedlo a jakým jsem byl duchovním pastýřem. Za všechno budu jednou na věčnosti skládat účty Tomu, jenž mne ke kněžské službě povolal…

A kdo přijde na moje místo? Mým nástupcem bude polský kněz P. Mgr. Edward Emil Mąka, dosavadní duchovní správce v Počátkách, Žirovnici a Častrově na pelhřimovském vikariátu. P. Edward působí v naší vlasti již dlouhou dobu a český jazyk ovládá naprosto dokonale. Přeji mu vše dobré. Doufám, že se mu mezi vámi bude líbit, že i vy ho mezi sebe dobře přijmete a že budete všichni navzájem spolu dobře vycházet. Vyprošuji P. Edwardovi Boží požehnání a mocnou ochranu a přímluvu „Czarnej Madonny“ – Matki Bożej Częstochowskiej a sv. Jana Pavla II. Velikého.

Poslední mše svaté ve svých farnostech budu sloužit v neděli 30. srpna 2015 (včetně poutní mše svaté ke cti sv. Bartoloměje v Záhoří). V klášteře Školských sester de Notre Dame budu ještě mít ranní mše svaté v pondělí 31. srpna a v úterý 1. září. Nu a pak si dobalím svých zbývajících „pár švestek“ a ve čtvrtek 3. září 2015 v ranních hodinách přijede stěhovací služba, aby mne přestěhovala na Lipno.

Přátelé Boží, závěrem bych vám chtěl říci, že jsem vděčný Pánu Bohu a blahoslavené Marii vždy Panně za to, že jsem mohl býti s vámi a mezi vámi. A tak vám všem i každému zvlášť za všechno upřímně děkuji, prosím o vaše modlitby a též prosím za odpuštění, pokud jsem komukoliv z vás někdy nechtěně ublížil. Všechny vás srdečně zdravím a posílám vám své + požehnání!

 

Váš služebník a duchovní otec P. Mgr. Ing. Jan Špaček, dr. h. c.