Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlajka pro Tibet

10. 3. 2021

Tibetská vlajka

Tibetská vlajka

 

Milovaní bratři a sestry, přátelé Boží!

Ve středu 10. března 2021 si připomene celý demokratický svět již 62. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, při kterém zemřelo nejméně 80.000 Tibeťanů. V tento den proběhne jako již tradičně mezinárodní kampaň pod názvem „Vlajka pro Tibet“, kterou v naší vlasti organizuje Občanské sdružení LUNGTA. Podpora této kampaně spočívá ve vyvěšení tibetské vlajky dne 10. března 2021 na budově nebo na jiném místě k tomu určeném.

Celosvětová kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se připojuje pravidelně od roku 1996. A jako administrátor římskokatolických farností na Lipně jsem velice rád, že se k této kampani pravidelně připojuje i Město Horní Planá smiley. Také v letošním roce bude nad hornoplánskou radnicí vlát tibetská vlajka, za což náleží panu starostovi Jiřímu Hůlkovi veliké poděkování yes !

Letos již pošesté se k mezinárodní kampani „Vlajka pro Tibet“ připojí i Římskokatolická farnost Horní Planá. Již v minulých letech jsem každoročně v tento den vyvěšoval tibetskou vlajku na budově fary v Mirovicích a v Kardašově Řečici, kde jsem působil. Tibetská vlajka bude vyvěšena na budově Farního úřadu v Horní Plané od 9. března 2021 od 16 hodin do 11. března 2021 do 8 hodin.

Současně vás, bratři a sestry, všechny prosím, abychom v tento den pamatovali v modlitbách na těžce zkoušený tibetský lid a zvláště na jeho náboženského a duchovního vůdce – 14. tibetského dalajlámu Tändzina Gjamccho – který je nucen dlouhá léta žít v exilu v Indii.

Máte-li zájem se dozvědět něco více o Tibetu, o Občanském sdružení Lungta a jeho aktivitách, o kampani „Vlajka pro Tibet“ a dalších zajímavostech, můžete navštívit oficiální stránky Občanského sdružení Lungta.

 

Na mapě České republiky je „přišpendlená“ i vlaječka nad farou v Horní Plané! yes yesyes

 

 14. tibetský dalajláma

Tändzin Gjamccho, 14. tibetský dalajláma

 

 

Váš služebník a duchovní otec P. Mgr. Ing. Jan Špaček, dr. h. c.